Vihanhallinta buddhalaisittain

vihanhallinta buddhalaisittain

Kuinka usein huomaat vihastuvasi asioista, joista ei olisi tarvinnut vihastua? Vai oliko vihasi oikeutettua? Vihanhallinta on tärkeä arkipäivän ominaisuus, jota meidän jokaisen tulisi harjoittaa parhaamme mukaan. Mutta kuinka siinä voi onnistua? Otetaan siitä selvää!

Mitä buddhalaisuus sanoo vihasta

Meitä usein ohjeistetaan näyttämään tunteemme, mutta onko se loppujen lopuksi hyväksi vihallemme? Kun näytämme kerran vihamme, pienenee kynnys näyttää se uudemman kerran, jolloin joutuu loputtomaan kierteeseen. Vihaa ei kuitenkaan kannata padota sisälle, sillä silloin se voi ryöpsähtää kerralla. Buddha opetti meille tunteiden analysoinnin ja ymmärtämisen sen sijaan, että tunteita padottaisiin tai niiden annettaisiin vuotaa ylitse.

Buddhalaisuuden mukaan viha on aina huonoksi. 700-luvulla buddhalainen munkki Shantideva kuvaa vihaa äärimmäiseksi negtiiviseksi voimaksi, joka pystyy tuhoamaan kaiken hyvän, jota olemme työstäneet. Viha voi muun muassa tuhota tärkeän ja pitkäaikaisen ystävyyssuhteen sekä luottamuksen, minkä rakentamiseen on mennyt vuosia aikaa.

Buddhalaisuudessa viha on yksi pääkleshasta eli myrkyistä, jotka aiheuttavat meille kärsimystä. Vihan kanssa pääkleshoja ovat ahneus, tietämättömyys tai harha, intohimo, kateus ja ylpeys. Viha on osa meitä, mutta käsittelemme jokainen sitä eri tavoin. Se on siis luonnollinen osa meitä, minkä vuoksi emme pysty pääsemään täysin irti vihastamme. Voimme kuitenkin muuttaa sitä, miten samaistumme siihen.

Vihanhallinta osaksi arkea

Arjessa tulee usein lukuisia erilaisia tilanteita, jolloin viha pyrkii nostamaan päätään. Kyse voi olla vain pienistä ärsyttävistä asioista, mutta yhdessä ne voivat kumuloitua niin, että syntyy räjähdys. Negatiivisuus voi myös synnyttää kierteen, josta on vaikea päästä pois. Tarvitsemme siis vihanhallintaa normaalissa arjessamme, jotta räjähdyksiä ja kierteitä ei pääsisi syntymään.

“Mindfulness helps you go home to the present. And every time you go there and recognize a condition of happiness that you have, happiness comes.”

– Thich Nhat Hanh, Anger: Wisdom for Cooling the Flames

Vihaa voidaan hallita mindfulnessin avulla. Mindfulness auttaa sinua palaamaan tähän hetkeen ja tunnistamaan tunteita, joita sillä hetkellä tunnet. Kun harjoitat mindfulnessia säännöllisesti, tulet yhä vahvemmaksi ja pystyt paremmin hallitsemaan ja ymmärtämään tunteitasi. Mindfulness palauttaa mielesi sen luonnolliseen olotilaan. Se siis ikään kuin nollaa ajatuksesi ja tunteesi, jolloin pystyt näkemään selkeämmin tilanteet ja niiden seuraamukset.

Viha tulee usein äkkiarvaamatta, minkä vuoksi sitä voi olla vaikea tunnistaa etukäteen tai hallita. Monesti ymmärrys tulee vasta, kun tilanne on lauennut ja rauhoittunut. Mindfulness auttaa kuitenkin tunnistamaan tilanteita etukäteen ja olemaan läsnä tunteista vihan vallatessa mielen. Näin pystyt itse säätelemään vihaasi ja sitä, miten reagoit.

Onkin siis tärkeää, että vihanhallinta otetaan osaksi arkipäiväistä elämää. Emme voi estää vihan syntymistä, mutta voimme vaikuttaa siihen, miten reagoimme. Jos vihanhallinta ei ole jokapäiväistä, tulee yhä vaikeammaksi hallita reaktioitamme.

Keinot vihanhallintaan

Buddhalaisuus tarjoaa useita helppoja metodeja vihanhallintaan, jotka auttavat meitä kehittämään mieltämme.

Hyväksy vihasi

Vihaa ei kannata painaa pois vaan se kannattaa hyväksyä. Viha on vain yksi aalto meressä. Et ole vihasi eikä viha ole sinä. Viha ei myöskään ole pysyvää, vaan se laantuu ajan myötä. Yksi keino vihan hyväksymiseen on antaa itselleen lupa tuntea vihaa. Se on täysin luonnollista ja kuuluu jokaisen ihmisen elämään.

Meditaatio

Meditointi auttaa meitä opettamaan tapoja, miten olla tunteidemme kanssa. Meditointi myös rauhoittaa, joten jos tunnet olosi vihaiseksi, ota parin minuutin meditaatiohetki. Tämän hetken aikana voit tutkiskella tunteitasi tarkemmin ja syytä vihaan, jolloin voit ymmärtää sitä paremmin ja antaa sen mennä.

Opi tunnistamaan vihan kohteet

Oppimalla tunnistamaan asiat, joista tulet vihaiseksi, pystyt helpommin ymmärtämään, miksi nämä asiat saavat sinussa vihan aikaan. Kun tunnistat nämä sudenkuopat, pystyt myös helpommin valmistautumaan tilanteeseen, eikä viha yllätä sinua äkkiarvaamatta. Kun tiedät jo etukäteen vihastumisesi merkit, voit rauhoitella itseäsi jo ennen kuin viha saa sinussa vallan. Näin pystyt hallitsemaan paremmin vihaasi ja pysyt tyynenä tilanteessa kuin tilanteessa.

Ymmärrä tilanne

Minkä taakseen jättää, sen edestään löytää. Karma seuraa jokaista toimintaa ja tilannetta, vaikka ne olisivat niin nautinnollisia kuin epämiellyttäviä. Voimmekin pysähtyä miettimään mitkä tekijät ovat saaneet vihastuttavan tilanteen nousemaan ja kannattaako meidän tehdä siitä entistä pahempi vihallamme. Jokaisessa hetkessä meillä on mahdollisuus toimia eri tavalla ja paremmin, joten sen sijaan, että antaisimme vihan viedä meistä vallan, voimme kulkea toista polkua ja tehdä inhottavasta tilanteesta meille vähemmän epämiellyttävän.

Päästä irti egostasi

Minä, minä, minä. Monesti viha seuraa, kun tunnemme oman egomme tulleen loukatuksi. Mutta entä jos kyse ei olisikaan omasta egostamme ja omista uskomuksistamme? Aina ei kuitenkaan ole kysymys meistä itsestämme, vaan on lukuisia muita ihmisiä, joita asia koskee ja he ovat nähneet tilanteen oman näkökulmansa kautta. Pyri siis ymmärtämään kanssaihmisiä ja heidän toimintaansa ja laita oma egosi taka-alalle edes pienen hetken ajaksi.

Kuva: Intricate Explorer | Unsplash