
COVID-19 on tuonut mukanaan paljon muutoksia meidän arkeemme: eristäytyminen, pelko omasta ja läheisten hyvinvoinnista, epävarmuus tulevaisuudesta ja aivan uudenlaiset säädökset. Arjesta on tullut tuntematonta, johon on ollut pakko sopeutua nopealla aikataululla. Tuntematon tuo mukanaan monenlaisia uhkaavia tunteita, mutta tärkeintä tällaisena aikana on pyrkiä löytämään rauha mielestämme ja keskittyä siihen mitä tällä hetkellä on läsnä.
Kriisi tuo mieleemme paljon erilaisia tunteita, joista vahvimpana varmasti monella meistä ovat pelko, ahdistus, epävarmuus ja huoli. On luonnollista, että tällaisina aikoina murehdimme tulevaisuutta – eihän miellä ole mitään tietoa, kuinka kauan tilanne tulee pysymään tällaisena. Tuttu turvallinen ympäristömme on muuttunut tuntemattomaksi sekä vahvasti säännellyksi.
Kaaoksen keskellä epämukavuuden vältteleminen on hyvin tyypillistä. Pyrimme kaikin keinon välttelemään epämiellyttäviä tunteita ja saatamme jopa kieltää syyn, joka tuo ikäviä tunteita mieleemme. Vastareaktiona epävarmuudelle mielemme luo varmuuden tunnetta erilaisilla skenaarioilla siitä, mitä pahimmillaan voisi tapahtua.
Ihmismieli haluaa varautua ja kontrolloida tilanteita, joten erilaisten skenaarioiden kehittäminen auttaa minimoimaan epämukavuutta mielessämme. Tämä kuitenkin lisää pelkoa ja ahdistusta, sillä teemme mielessämme tämänhetkisestä tilanteesta pahemman kuin se on. Koronavirus tulee ottaa vakavasti. Ei ole kuitenkaan syytä mennä asioiden edelle, vaan harjoittaa viisasta ajattelua ja olla läsnä tässä hetkessä.
Puolestaan se, että niin kovasti pyrimme välttelemään epämukavuuden tunnetta vain kasvattaa epämiellyttävää oloamme. Kun toivomme kovasti jonkin asian olevan toisin kuin se on, ruokimme tiedostamattamme tunteen aiheuttajaa. Tunteet syntyvät mielessämme, joten kun mielessämme toivomme asioiden olevan toisin, olemme kauempana tilanteen hyväksymisestä.
Monesti ajatellaan, että rauhan kanssa ei esiinny kaaosta, tai kaaottisessa tilanteessa ei voi olla rauha läsnä. Totuus kuitenkin on, ettei voi olla rauhaa, jollei ole myös kaaosta. Rauha ja kaaos kulkevat käsi kädessä aivan kuten pelko ja rohkeus sekä kiitollisuus ja epäilys.
Elämässämme on aina läsnä hieman rauhaa ja hieman kaaosta. Välillä elämä tuntuu kaoottisemmalta, välillä rauhallisemmalta, sitten taas kaoottisuus nousee elämäämme, joka laskeutuu rauhaan. Tätä keinumista jatkuu loputtomiin, mikä tekee siitä luonnollisen. Tämä loputon muutosten polku jatkuu niin kauan, kun emme takerru tiettyihin tunteisiin. Tunteet muuttuvat ja väistyvät, kun annamme niille vapauden muuttumiseen.
Epämiellyttävien tunteiden tunteminen ei tarkoita etteikö voisi tuntea samaan aikaan mukavia tunteita.
Epämukavuuden tunteminen on osa elämää. Sen sijaan, että pyrkisimme pääsemään eroon epämukavuuden tunteesta, kannattaa hyväksyä epämukavuuden olemassaolo. Tiedostamalla sekä hyväksymällä tilanne sellaisena kuin se on, mutta myös omat tunteemme kyseistä tilannetta kohtaan, pystymme pääsemään rauhaan epämiellyttävien tunteiden kanssa. Tulemme tietoiseksi niin tunteistamme kuin syistä, jotka nostavat nämä tunteet esiin. Voit kysyä itseltäsi kysymyksiä, jotta omien tunteiden tiedostaminen olisi helpompaa ”Mitä tunnen juuri nyt?”, ”Mikä saa minut tuntemaan näin?”, ”Mitä en huomaa?”.
Kun tulemme tietoisemmaksi tunteistamme, pystymme huomaamaan asioita, jotka nousevat yhtä aikaa epämukavuuden, pelon ja ahdistuksen kanssa. Epämiellyttävien tunteiden tunteminen ei tarkoita ettemmekö voisi tuntea samaan aikaan mukavia tunteita, kuten iloa, turvallisuutta ja kiitollisuutta. Tunteet eivät sulje pois toisiaan, joten ahdistus saattaa tuoda kiitollisuuden tunnetta mukanaan, kun taas ilo saattaa nostaa mieleen pelkoa. Tutki siis omaa mieltäsi ja pyri löytämään tunteita, joita et aikaisemmin ole kyseisessä tilanteessa huomannut.
Yksi hyvä tapa lisätä tietoisuutta omista tunteista ja löytää rauha mielestä on meditoiminen. Meditoiminen auttaa rauhoittamaan mielen, jolloin pystyy näkemään sisällä olevia tuntemuksia selkeämmin. Sisäinen tyyneys auttaa myös kohtaamaan kriisitilanteet helpommin, sillä pystymme näkemään selkeämmin tilanteiden todellisen luonteen sekä niissä tapahtuvat muutokset. Mindfulnessin avulla mieli vakautuu, jolloin ulkoiset muutokset eivät horjuta sisäistä rauhaa, ja täyttyy tietoisuudesta, myötätunnosta sekä välittämisestä.
Elämä tällä hetkellä on hyvin epävarmaa. Emme tiedä mitä ensi viikolla tai kuussa tulee tapahtumaan, jopa huominen on mielle tuntematon. Tiedämme miten pitäisi toimia, mutta voi tuntua turhauttavalta, kun kaikki eivät noudata näitä samoja ohjenuoria. Muutokset elämäämme ovat olleet niin suuria, että niiden hallitseminen on vaikeaa.
Koronaviruksen aiheuttama tilanne on meille uusi, joten annetaan niin itsellemme kuin toisille aikaa sekä kärsivällisyyttä, jotta pystyisimme sopeutumaan tilanteeseen. Paras tapa helpottaa tilannetta on toimia viisaasti. Kotiin jääminen voi tuntua, ettei auta tarpeeksi, mutta tässä tilanteessa se on kultaakin kalliimpi tapa auttaa sekä itseä että muita.
Uutta arkea on huomattavasti helpompi hallita, kun tulemme tietoiseksi kaikista kriisin nostamista tunteista ja pystymme näkemään tilanteen selkeästi. On sallittua tuntea ahdistusta ja pelkoa tällaisessa tilanteessa, mutta mitä jos etsisimme myös hyviä asioita, kuten kiitollisuutta, siitä mitä tällä samaisella hetkellä on myös läsnä. Muistetaan pitää mielemme tyynenä ja muistetaan myötätunto mielessämme.
Tyynnyttämällä omaa reaktiivisuuttamme pystymme lisäämään sekä omaa että ympärillämme olevien ihmisten hyvinvointia. Harjoita tietoisuustaitoja ja puhu ystävillesi sekä läheisillesi. Kerro miltä tilanne sinusta tuntuu ja ole muiden tukena kuuntelemalla heidän huoliaan. Ihminen on sosiaalinen olento, joten on tärkeää, että keskustelemme toistemme kanssa mahdollisimman paljon vaikka emme pysty ketään juuri näkemään. Puhuminen helpottaa purkamaan huonoa oloa ja ahdistusta. Se auttaa myös ymmärtämään omia tunteita ja näkemään selkeämmin omassa mielessä olevia kaavoja.
Pystymme voittamaan tämän kriisin vain yhdessä.
Kuva: Johannes Plenio | Pexels