
Jämähdämme usein niihin itsellemme tavallisiin tapoihin, vaikka tietäisimme, että ne voivat syödä meidän hyvinvointiamme. Emme juo tarpeeksi raikasta vettä, jäämme mieluummin katsomaan televisiota kuin nousemme sohvalta ja lähdemme ulos kävelylle tai valvomme vähän liiankin myöhään vaikka aamulla on aikainen herätys.
Jo pienillä muutoksilla arjessa voidaan saada aikaan isoja asioita. Voit karsia huonoja tapojasi vaikka vain yhden kerrallaan ja vaihtaa sen tapaan, joka tuo elämääsi enemmän hyvinvointia ja onnellisuutta. Ennen kuin huomaatkaan, olet tehnyt arjestasi enemmän hyvinvointiasi tukevamman.
Voit aloittaa vaikka näillä viidellä pienellä muutoksella arjessasi ja tuntea, kuinka hyvinvointisi kohoaa!
Elämme herkästi menneitä muistellen tai tulevaisuutta huolehtien. Elämä on kuitenkin tässä ja nyt.
Mindfulnessin avulla tulet tietoisemmaksi asioista ympärilläsi ja pystyt keskittymään niihin täysillä. Tämä auttaa sinua löytämään sisäisen rauhan ja olemaan onnellisempi. Jos puolestaan huomaat stressaavasi usein, mindfulness on lääke siihen, sillä se auttaa sinua keskittymään vain oleellisimpaan.
Mindfulnessilla on lukuisia terveyshyötyjä, joten sen lisäksi, että pystyt tuntemaan itsesi enemmän hyvinvoivaksi, pystyt myös todella kohentamaan terveyttäsi.
Kuinka usein sinulla on tapana miettiä päivääsi ja harjoittaa kiitollisuutta itseäsi ja ympärilläsi olevia ihmisiä kohtaan? Pidämme usein katseemme negatiivisissa asioissa, mutta tärkeää olisikin keskittyä niihin hyviin asioihin elämässämme.
Kiitollisuuden harjoittaminen on pieni asia, joka voidaan helposti ottaa arkeemme mukaan. Voit vaikka viimeisenä ennen sänkyysi siirtymistä miettiä, mitkä asiat kuluneessa päivässä herättävät sinussa kiitollisuutta. Harjoittamalla kiitollisuutta pidät mielesi positiivisena, annat seuraavalle päivälle oivallisen tavan alkaa ja ennen kaikkea pystyt nostamaan itsetuntoasi ja myötätuntoa samalla kun stressihormoni kehossasi vähenee.
Jos et tiedä mistä lähteä harjoittamaan kiitollisuutta, suosittelen sinua tutustumaan Ajahn Brahmin kirjoittamaan Kindfulness -kirjaan. Se sisältää useita harjoituksia, miten voidaan mindfulnessin avulla olla enemmän kiitollisia itsestään ja ympäristöstään.
Päivittäinen kävely voi tuntua terapeuttiselta. Silloin on hyvä hetki käsitellä päivän tapahtumia ja löytää rauha mielessä.
Luonnossa kävelyllä on lukuisia terveyshyötyjä, joita ei kannata ohittaa! Aivan kuten mindfulnessilla, myös kävely auttaa vähentämään verenpainetta ja stressiä kehossa. Kävely auttaa myös parantamaan lyhytkestoista muistia. Ennen kaikkea kävely ja raikas ilma auttavat immuunijärjestelmän tehostamiseen ja solujen entisöintiin. Kehosi tulee siis vahvemmaksi puolustamaan viruksia sekä flunssaa.
Kävelyjesi aikana voit harjoittaa kävelymeditaatiota, jolloin saat kaikki hyödyt ulkoilusta ja meditaatiosta samalla kerralla!
Ihmiset ympärillä vaikuttavat paljon siihen, miten näet maailman ja miltä arkesi tuntuu. Onko kaveripiirissäsi paljon negatiivisin lasein katsovia ihmisiä? Vai ovatko ystäväsi optimistisia pimeimpinäkin aikoina?
Ihmiset ympärillä joko inspiroivat tai vievät inspiraatiotasi. Samanhenkisten ihmisten kanssa voit jakaa sinua motivoivia asioita ja ideoita, ja parhaimmillaan saat takaisin rohkaisua ja kannustusta, auttavan käden sekä mahdollisesti kumppanin ideallesi. Voit myös oppia paljon ihmisiltä, joilla on samanlaisia mielenkiinnonkohteita kuin sinulla sekä kokemusta entuudestaan asioista, jotka inspiroivat sinua.
Irtaannu rohkeasti ihmisistä, jotka vievät energiaasi eivätkä auta sinua pääsemään tavoitteisiisi. Etsi ympärillesi puolestaan ihmisiä, jotka tukevat päämääriäsi ja pitävät positiivisuutta yllä. Kun ympäristösi on kannustava, huomaat pian kuinka positiivisessa valossa näet arkesi ja kaikki mahdollisuudet, joita eteesi tulee.
Huomaatko usein valvovasi ja nukkuvasi viikonloppuisin myöhään? Maanantai-aamuna tunnet puolestaan olevasi väsynyt, sillä et saanut nukahdettua tarpeeksi aikaisin työpäivää varten. Viikko menee univajetta paikatessa. Tuttua, eikö?
Säännöllinen rytmi elämässäsi auttaa sinua kohentamaan hyvinvointia huomattavasti. Kun menet nukkumaan tiettyyn aikaan jokainen yö, saat harjoitettua aivojasi nukahtamaan aina samaan aikaan. Tämä auttaa sinua nukahtamaan helpommin, nukkumaan paremmin ja tunnet itsesi levänneemmäksi aamulla.
Säännöllinen rytmi ei koske vain pelkästään nukkumista, vaikka uni tuo tärkeimmän pohjan päivälle. Myös muut rutiinit, kuten syöminen ja urheilu, kannattaa rytmittää päiviin. Näin askareihin tulee helpommin ryhdyttyä ja muistat paremmin myös tehdä ne.
Rytmissä eläminen voi tuntia joistakin rajoittavalta. Rytmi on kuitenkin tärkeässä roolissa hyvinvoinnin luomisessa ja sen avulla pystyt elämään kokonaisvaltaisesti paremmin. Jos joskus päätätkin valvoa myöhään, seuraava viikko ei tunnu yhtä raskaalta ja uniselta, sillä pohjasi on ollut kunnossa.
Kuva: Tyler Nix | Unsplash