Buddhalaisuus ja stressinhallinta – Opi hallitsemaan mieltäsi

Buddhalaisuus ja stressinhallinta

Meillä jokaisella on varmasti ajanjaksoja, jolloin tunnemme itsemme stressaantuneeksi. Stressi voi liittyä työhön, kouluun, vanhemmuuteen, omaan tai läheisten terveyteen tai elämään ylipäätään. Aika ei tunnu riittävän, kun tehtävää on liian paljon, tai tuntuu, ettemme pysty hallitsemaan tarpeeksi tilannetta. Mikä siis avuksi, kun tuntuu, ettemme pysty käsittelemään kaikkia esiin nousevia tunteita? Stressinhallinta on ominaisuus, joka meillä jokaisella olisi hyvä olla hallussa tilanteissa, jolloin seinät tuntuvat kaatuvan päälle. Mutta miten buddhalaisuus voi auttaa stressinhallintaan?

Me jokainen koemme stressiä eri asioista ja toiset kestävät sitä lähtökohtaisesti paremmin kuin toiset. On kuitenkin varmaa, ettei stressin lähteet häviä koskaan. Kun pääsemme yhdestä stressiä aiheuttavasta tilanteesta, pian nousee uusi stressaava tilanne. Se mitä voimme tehdä, on suhtautumisemme stressiin sekä oppia hallitsemaan stressiä niin, ettei se enää vaikuta meihin negatiivisesti. Oikeanlainen stressinhallinta pystyy tuomaan parhaimmat puolemme esiin, kun taas pitkittynyt stessi voi vaikuttaa negatiivisesti terveyteemme. Tässä buddhalaisia hyväksi havaittuja tapoja stressinhallintaan:

Meditoiminen ja mindfulness

Meditoimisen on tutkitusti todistettu lievittävän stressiä. Säännöllinen meditoiminen auttaa mieltä muun muassa tuntemaan enemmän positiivisia tunteita ja hyvää mieltä sekä rauhoittumaan, mikä edesauttaa stressin hallinnassa. Puolestaan ahdistuksen, vihan ja kiukun sekä lievän masennuksen oireet vähenevät.

Kun tulet tietoisemmaksi kehosi ja mielesi tuntemuksista, pystyt paremmin ymmärtämään niitä. Ymmärryksen kautta näet selkeämmin, miksi juuri tämä tilanne aiheuttaa sinulle stressiä ja pystyt tyynnytellä itseäsi ja omaa mieltäsi paremmin. Kun hallitset mieltäsi, on sen neutraaliin alkutilaan palaaminen huomattavasti helpompaa.

Kun seuraavan kerran tunnet stressitason nousevan kehossasi, voit helpottaa oloasi toistamalla tätä rauhaa tuovaa mantraa meditoidessasi: Oṃ śhānti śhānti śhānti (Om peace, peace peace).

Yhteistön tuki

Eräänä päivänä Shakyamunia lähestyi surun murtama nainen, joka oli menettänyt lapsensa. Hän aneli Shakyamunia tuomaan lapsensa takaisin eläväksi. Shakyamuni lohdutti naista ja tarjoutui valmistamaan lääkkeen, joka herättää lapsen takaisin henkiin. Tämän tehdäkseen Shakyamuni tarvitsi sinapinsiemenen, jonka hän neuvoi naista etsimään läheisestä kylästä. Kuitenkin tämä siemen tulisi tulla sellaisesta kodista, jossa ei ole koettu perheenjäsenen kuolemaa. Nainen kiersi talosta taloon, kysellen sinapinsiementä. Mutta mistään ei löytynyt kotia, jossa ei olisi koettu kuolemaa. Naisen jatkaessaan, hän ymmärsi, että kärsimys oli asia, jonka kaikki ihmiset jakavat. Hän palasi Shakyamunin luokse päättäväisenä, ettei suru valtaisi häntä.

Monet meistä ovat kokeneet stressin ja voimme helposti samaistua lähimmäistemme tilanteeseen. Ole avoin tuntemuksistasi. Usein puhuminen voi jo auttaa ja voi saada uudenlaisen perspektiivin tilanteeseen. Siis sen sijaan, että pitäisit mieltäsi myllertävät asiat itselläsi, jaa tunteesi. Auta myös vastavuoroisesti lähimmäistäsi, kun hän kokee tarvetta puhua mieltään vaivaavista asioista sekä vaikeista tilanteista.

Lempeysharjoitus

Kohdatessamme vaikeita tilanteita käännymme usein itseämme vastaan ja alamme soimaamaan itseämme. Mietimme asioita, mitä olisi voinut tehdä toisin ja miten tilanteen olisi voinut välttää. Ei kuitenkaan ole stressinhallinnan kannalta hyödyllistä, että jossittelemme ja syytämme itseämme tilanteista.

Stressin keskellä ennen kaikkea ole hellä itsellesi. Ei ole tarvetta nimitellä tai syytellä itseään. Ole lempeä ja ystävällinen itsellesi. Aseta itsesi ystäväsi asemaan ja puhu itsellesi kuin ystävällesi. Stressaavan tilanteen noustessa esiin, ota pieni hetki itsellesi ja puhu ystävällisesti ja ymmärtäväisesti itsellesi. Tyynnyttele näin mieltäsi ja pyri näkemään tilanne selkeästi.

Muista, ettei mikään tilanne ole pysyvä

Tilanteet nousevat ja laskevat tarkoittaen, että tilanne kehittyy jotta se voisi hävitä. Jo ajatus tilanteen katoavaisuudesta voi auttaa meitä rauhoittamaan mielemme, sillä tiedämme, ettei meidän tarvitse kestää tilannetta loppuelämäämme vaan se on lyhyt osa olemassaolossamme.

Muista, että on myös tilanteita, joita emme voi kontrolloida vaikka kuinka yrittäisimme. Se, että pyrimme ohjaamaan tilannetta, voi vain pahentaa stressiämme. Stressiin voikin auttaa se, että antaa tilanteen kulkea omalla painollaan. Kannattaakin siis välttää vastustamista ja pyrkiä näkemään hyvät asiat jokaisessa tilanteessa. Positiivisuus vie pitkälle.

Stressinhallinta on taito, jonka me jokainen voimme oppia ja tulla mestariksi siinä. Sen saavuttamiseksi tarvitsemme kuitenkin paljon mielenhallintaa ja tietoisuutta itsestämme ja omasta mielestämme. Tee pieniä tekoja päivittäin, jotka auttavat hallitsemaan stressiä. Ota tavaksesi meditoida ja tutkiskella tunteitasi, puhu itsellesi ystävällisesti ja jaa avoimesti tuntemuksiasi läheistesi kanssa. Pian voit huomata, että stressaat tilanteita aikaisempaa vähemmän, sillä ymmärrät paremmin itseäsi ja eteesi tulevia tilanteita.

Kuva: Engin Akyurt | Unsplash