
Mindfulness eli tietoisuustaidot tai hyväksyvä tietoinen läsnäolo on tuhansia vuosia vanha tapa pitää mieli hallinnassa. Sen avulla voimme hyväksyä niin nykyhetken kuin omat tunteemme ja antaa niiden olla sellaisena kuin ne ovat. Mindfulnessin avulla emme enää arvostele tai analysoi omaa sisäistä maailmaamme tai ulkoisia tekijöitä vaan otamme ne vastaan sellaisina kuin ne ovat.
Tietoisuustaidot on mielen harjoittamista, ja sen avulla voimme tarkoituksella tuoda tietoisuutemme tähän hetkeen ilman, että arvostelemme sitä. Tämä voi tuntua aluksi hankalalta, mutta mielen harjoittelulla, kuten säännöllisellä meditaatioharjoituksilla sekä tietoisen läsnäolon ja hyväksymisen tuomisen arkeemme sekä työntekoon, pystymme kasvattamaan omaa tietoista läsnäoloamme.
Mindfulnessin harjoittaminen on kuin lihasten kasvattaminen – mitä enemmän sitä teet, sitä taitavammaksi tulet.
Meillä kaikilla on mindfulnessin taito, mutta kykymme käyttää sitä voi olla puutteellinen. Tietoisuustaitojen harjoittaminen on kuin lihasten kasvattaminen – mitä enemmän sitä teet, sitä taitavammaksi tulet. Tärkeintä on, että mindfulnessin avulla pystymme tietoisesti hyväksymään nykyhetken sellaisena kuin se on. Tämä auttaa meitä toimimaan juuri oikealla tavalla, sillä pystymme tekemään päätöksemme nojaten havaintoihin, joita kulloisenakin hetkenä saamme.
Mindfulnessissa huomio voidaan kohdistaa niin tunteisiin, aistikokemuksiin, kehollisiin tuntemuksiin tai ajatuksiin. Ennen kaikkea mindfulnessissa on tärkeää oppia kuuntelemaan juuri omaa kehoa ja tunteita sekä omaa mieltä, ja hyväksymään ne sellaisena kuin ne siinä hetkessä ovat. Mindfulnessin tarkoituksena on tuoda nämä taidot osaksi jokaista päivää, jotta voisimme elää tietoisempaa ja miellyttävempää elämää.
Tietoisuustaidot on mielen harjoittamista, ja sen avulla pystymme laajentamaan tietoisuuttamme sekä läsnäoloamme. Tietoinen läsnäolo auttaa meitä tulemaan yhä tietoisemmaksi siitä, mitä juuri tällä hetkellä tapahtuu niin mielessämme kuin ympäristössämme.
Joillekin tietoisuustaidot auttavat helpottamaan lyhytaikaista ahdistusta, masennusta ja stressiä, kun taas toiset kokevat saavansa mindfulnessista apua erinäisiin terveysongelmiin, sisäisen rauhan löytämiseen sekä parantavan keskittymiskykyä. Mindfulnessin on kuitenkin tapa kasvattaa tietoisuuttamme siitä mitä tällä hetkellä on.
Näiden lisäksi mindfulness tuo monia hyötyjä myös normaaliin arkeen ja elämään. Sen lisäksi, että tietoisuustaidot lisäävät luovuutta ja auttavat näkemään maailman positiivisessa valossa, auttaa tietoisuustaidot myös kehittämään oppimiskykyä ja vuorovaikutustaitoja sekä parantamaan muistia. Harjoittamalla mindfulnessia pystyt vahvistamaan omaa itsetuntoa ja itsetuntemusta, sekä hyväksymään itsesi paremmin sellaisena kuin olet. Ennen kaikkea tietoisuustaidot auttavat kehittämään kykyä rentoutua ja lisäävät elämäniloa.
Mindfulnessin on tapa kasvattaa tietoisuuttamme siitä mitä tällä hetkellä on.
Mindfulnessilla on monia terveyshyötyjä, jotka vaikuttavat niin meidän fyysiseen, mentaaliseen kuin emonationaaliseen hyvinvointiimme. Harjoittamalla tietoisuustaitoja pystymme laajentamaan kykyämme päästämään irti ajatuksista, tunteista sekä kehollisista tuntemuksista, jonka myötä pystymme paremmin hallita tunteitamme sekä keskittymiskykämme.
Säännöllisellä mindfulness-harjoittelu tuo balanssin ja onnellisuuden elämäämme ja jokaiseen päivään. Mitä säännöllisempää mindfulness-harjoittelu on, sitä suuremman hyödyn siitä saa. Jo 30 päivän päivittäinen meditoimisella saa lukuisia terveyshyötyjä.
Tietoisuustaidot voidaan ottaa osaksi arkea monin eri tavoin. Toisille sopii päivittäinen meditoiminen, kun taas toiset suosivat lyhyitä pysähdyksiä arjessa tai ihan vaan oman tietoisuuden lisäämistä. Pääasia on, että löydät juuri sinulle sopivan tavan olla tietoinen kulloisenakin hetkenä. Tietoisuuden voi tuoda osaksi arkea myös vaikkapa astioita tiskatessa – sinun tarvitsee vain keskittyä tähän yhteen asiaan ja antaa mielesi levätä sen askareen parissa.
Meditoiminen on tehokas tapa pystyä lisäämään tietoista läsnäoloa omaan elämään. Jo pienet meditaatiosessiot auttavat sinua tunnistamaan, mitä kehollasi ja mielelläsi on sinulle sanottavaa. Helpot meditaatioharjoitteet, jotka sopivat niin vasta-alkajille kuin kokeneemmillekin meditoijille ovat muun muassa kehon kuuntelu sekä hengitykseen keskittyminen.
Ota aluksi ryhdikäs istuma-asento, jossa sinun on rento ja mukava olla. Sulje silmäsi, käännä huomiosi sisällesi ja vain kuuntele, miltä sinusta sillä hetkellä tuntuu ja mitä kehollasi on sinulle sanottavaa. Voit pyrkiä huomioimaan muun muassa miltä kehossasi sillä hetkellä tuntuu. Onko kehossasi aistittavissa kireyttä tai kipeyttä, vai valtaako rentous ja hyvä olon mielesi ja kehosi. Hyväksy nämä aistimukset ja anna niiden olla läsnä, äläkä pyri torjumaan tai tukahduttamaan niitä. Nämä tuntemukset auttavat sinua oppimaan hyväksymään niin itsensä kuin omat tuntemuksensakin.
Tietoista läsnäoloa voi myös harjoittaa helpon hengitysharjoittelun avulla. Ota ryhdikäs, mukava istuma-asento, sulje silmäsi ja keskity siihen, miltä hengityksesi tuntuu kehossasi kuten sieraimissasi, keuhkoissasi tai rinnassasi. Keskity vain hengittämiseen, mutta jos ajatuksesi lähtevät harhailemaan, tiedosta tämä, päästä irti ajatuksistasi ja itsesi palata takaisin hengityksen tarkkailun pariin. Jos sinusta tuntuu vaikealta keskittyä hengitykseesi ja ajatuksesi lähtevät harhailemaan, voit laskea ulos- tai sisäänhengityksiäsi. Kun olet päässyt laskussasi kymmeneen, aloita taas laskeminen alusta. Jos mielesi lähtee harhailemaan, tiedosta se ja palaa takaisin laskemaan hengityksiäsi ykkösestä eteenpäin. Hengitysten laskeminen auttaa sinua keskittymään paremmin.
Pyri ennen kaikkea olemaan läsnä kulloisenakin hetkenä. Kun vaikkapa tiskaat, keskity tiskaamiseen äläkä mieti mitä aiot seuraavaksi tehdä. Keskity vain yhteen hetkeen ja ole läsnä kaikin tavoin tässä yhdessä ajassa. On hyvä, jos ehdit meditoimaan päivän aikana puolikin tuntia, mutta ennen kaikkea pyri kasvattamaan tietoista läsnäoloa niin, että pystyt olemaan tietoisesti läsnä jokaisessa hetkessä. Kun siis tiskaat, on tiskaaminen sillä hetkellä tärkein asia. Kun syöt, on syöminen tärkeintä siinä hetkessä. Ja kun olet rakkaimpiesi kanssa, on tämä tärkein asia, jossa mielesi tarvitsee sillä hetkellä olla.