Meditaatio-opas aloittelijalle – 5 helppoa askelta

meditaatio ohjeet mindfulness

Meditaatio on mielen harjoittamista, jossa tarkoituksena on kehittää oman mielensä itsetarkkailua sekä saavuttaa erilaisia tietoisuuden tiloja. Meditaation avulla mieli ei tyhjene ajatuksista vaan ajatuksenkulusta mielessä tulee hallitumpaa sekä pystymme olemaan tietoisempia tunteistamme ja ajatuksistamme.

Säännöllisesti harjoitettuna meditaatiosta on monia hyötyjä. Se muun muassa alentaa verenpainetta ja sydämen sykettä sekä parantaa verenkiertoa. Meditaatio myös vähentää hikoilua ja hidastaa hengitystiheyttä. Ennen kaikkea meditaatio vähentää stressiä sekä ahdistusta, auttaa rentoutumaan ja parantaa keskittymiskykyä.

5 askelta meditoimiseen

Meditaatiotekniikoita on lukuisia erilaisia. Tässä helpot ja yksinkertaiset aloittelijan ohjeet meditaatioharjoittelun aloittamiseen!

  1. Etsi rauhallinen paikka, jossa on mahdollisimman vähän häiriötekijöitä. Näin pystyt paremmin keskittymään harjoitukseesi, eikä keskittymistä katkaise mikään ylimääräinen.
  2. Istu mukavassa asennossa. Istumapaikkasi voi olla nojatuoli, pino tyynyjä tai matolla lattialla. Pääasia on, että istut selkä suorana nojaamatta mihinkään. Risti jalkasi tai istu jalat tukevasti maata vasten, jos istut tuolilla. Voit halutessasi olla myös makuuasennossa. Pidä hartiat alhaalla ja kätesi rennosti polviesi päällä.
  3. Sulje silmäsi (tai kiinnitä katseesi johonkin tiettyyn esineeseen) ja pyri tyhjentämään mielesi. On sallittua ja täysin luonnollista, että ajatukset virtaavat mieleesi, mutta heti kun huomaat uuden ajatuksen tulleen, pyri päästämään siitä irti ja anna sen lipua pois mielestäsi. Voit halutessasi laskea sisään- tai uloshengityksiäsi siten 10 asti, minkä jälkeen aloita laskenta taas ykkösestä. Tärkeää on, ettet mieti meditaation aikana, ettet saa ajatella mitään tai sinun pitää pitää mielesi tyhjänä.
  4. Hengitä omaan luonnolliseen tahtiin, istu mahdollisimman liikkumatta ja tarkkaile mieltäsi ja sinne tulevia ajatuksia.
  5. Kun aika on kulunut, palaa rauhallisesti takaisin ympäristöösi. Pyri istuskelemaan ja olemaan rauhassa vielä jonkin aikaa meditaatioharjoituksen päätteeksi, äläkä heti palaa askareiden tekemiseen.

Aloittelija voi pitää aluksi 5 minuutin meditaatioharjoituksia ja lisätä harjoituksen kestoa sen mukaan, kuinka hyvältä edellinen harjoitus on tuntunut. Ei kannata aloittaa heti puolen tunnin harjoituksista, sillä mieli ei ole vielä valmis tähän. Kun totuttelee mieltä vähän kerrallaan, pysyy harjoittelu mielekkäämpänä. Pyri meditoimaan päivittäin edes lyhyen aikaa, jolloin saat meditaatiosta mahdollisimman paljon hyötyä.

Jos hiljaisuudessa istuminen tuottaa vaikeauksia, voi opastetuista meditaatioharjoituksista olla apua. Erilaiset meditaatio-sovellukset sekä Youtube tarjoaa lukuisia opastettuja meditaatioharjoituksia, joiden avulla on helppo päästä alkuun meditaatioharjoittelussa. Vaihtoehtoisesti voi myös kuunnella vaikkapa linnunlaulua, vesisateen ropinaa tai meren tyrskyjä kuulokkeista. Erilaiset äänet auttavat sinua keskittymään tarkemmin tiettyyn asiaan, jolloin ajatukset eivät lähde niin herkästi harhailemaan.

Artikkelikuva: Simon Migaj | Unsplash