
Varmasti jokainen meistä pyrkii olemaan onnellinen omassa elämässään. Onnellisuutta etsitään milloin mistäkin: jännityksestä, luonnosta, urasta, materiasta. Monesti onnellisuus tuntuu kuitenkin olevan pilkahtava tunne, joka laantuu heti ensimmäisen vastoinkäymisen tullessa eteen.
Löytääksemme kestävän onnellisuuden tulee ensin ymmärtää, mitä se tarkoittaa. Kun arvioidaan omaa onnellisuutta, peilataan onnellisuus helposti siihen kuinka tyytyväinen henkilö on omaan elämäänsä. Itseltä kysytään kysymyksiä ”Olenko saavuttanut toiveeni ja unelmani elämässäni?” ja ”Kuinka paljon positiivisia ja negatiivisia tunteita koen tällä hetkellä?”. Kun löytää syvältä sisimmästä kumpuavan onnellisuuden, ei omaa onnellisuutta tarvitse kyseenalaistaa vaan onnellisuutta voi kokea niin hyvinä kuin huonoinakin hetkinä.
Onni ja ilo ovat tunteita, kun taas onnellisuus on tila, jossa mielemme on. Onnellisuus tulee sisältämme, eikä sitä siis voi löytää ulkoisista tekijöistä.
Onnellisuus sekoitetaan helposti onnen ja ilon tunteisiin. Ero onnellisuuden sekä onnen ja ilon välillä on se, että onni ja ilo ovat tunteita, kun taas onnellisuus on tila, jossa mielemme on. Onnellisuus tulee sisältämme, eikä sitä siis voi löytää ulkoisista tekijöistä. Puolestaan onni ja ilo voivat kummuta ulkoisista tekijöistä – uusi työpaikka, ystävän kanssa vietetty aika tai hyvä ruoka. Ulkoisten tekijöiden herättämät tunteet ovat väliaikaisia ja ne laantuvat ennemmin tai myöhemmin.
Sisältä kumpuavaa onnellisuutta voi tuntea niin hyvinä kuin huonoina hetkinä. Se ei laannu ulkoisten tekijöiden seurauksena, vaan toimii pikemminkin vakaana pohjana alati vaihtuville tunteille ja helpottaa selviytymistä arjen tuomista vastoinkäymisistä. Onnellisuus on ikään kuin talon perustus – ilman vakaata ja kestävää pohjaa on vaikea rakentaa taloa, joka kestää muuttuvat olosuhteet.
Psykologian mukaan onnellisuus on enemmänkin kuin positiivisen mielentilan kokemista. Psykologia määrittää onnellisuuden subjektiiviseksi hyvinvoinniksi ja positiiviseksi mielialaksi, jossa usein tunnetaan positiivisia tunteita ja ajatuksia. Onnellisuuden vastakohtana puolestaan pidetään matalaa mielialaa ja negatiivisuutta, jossa yksilöllä on pessimistinen näkökulma elämäänsä, saavutuksiinsa ja tulevaisuudennäkymiin.
Psykologiassa tutkitaan onnellisuutta kolmen eri teorian pohjalta. Ensimmäinen teoria on tarpeiden ja tavoitteiden saavuttamisen teoriat. Näiden teorioiden mukaan yksilö tulee onnelliseksi saavuttamalla tavoitteitaan ja perustarpeitaan. Toinen teoria on geneettisen ja luontainen taipumuksen teoriat, jossa nähdään, että hyvinvointiin vaikuttaa geenit sekä yksilön yksilölliset piirteet. Jossain tapauksissa persoonallisuus siis voi rajoittaa onnellisuutta, mutta tiedostamalla omat alitajuiset rajoitukset, voi itse vapautua ja löytää keinoja olla useammin onnellinen. Kolmas teoria on prosessi-/toimintateoriat, joiden mukaan hyvinvointia voi kasvattaa osallistumalla aktiviteetteihin, jotka vaativat ponnistelua.
Jotkin psykologian teoriat näkevät onnellisuuden tärkeämpien elämäntavoitteiden sivutuotteena, kun taas toiset näkevät onnellisuuden ihmisen elämän päämääränä. Toiset teoriat myös väittävät, että onnellisuuden tavoittelu on hyödytöntä, kun taas toiset teoriat olettavat, että onnellisuutta voidaan tarkoituksellisesti kasvattaa. Eri teorioilla on kuitenkin muutamia yhteisiä näkökulmia onnellisuudesta:
Psykologiassa on siis monenlaisia näkökantoja ja lähestymistapoja onnellisuuteen ja sen tutkimiseen. Positiivisen psykologian mukaan onnellisuus on hyvinvoinnin tila, ja se voi edistää fyysistä terveyttä monin eri tavoin. Onnellisuuden on nähty jopa olevan kytköksissä pitempään elinikään ja korkeampaan elämänlaatuun.
Onnellisuus tuo mukanaan monia hyötyjä. Ensinnäkin mitä onnellisempi yksilö on, sitä todennäköisemmin hän nauttii elämästään enemmän. Onnellisuus myös edistää yksilön terveyttä: onnellinen ihminen sairastaa vähemmän, saa vähemmän oireita sairastuttuaan sekä hän todennäköisesti elää kauemmin. He myös pitävät itsestään huolta, syövät terveellisesti ja kuntoilevat enemmän.
On myös nähty, että positiivisten tunteiden ja menestyksen välillä on yhteys – onnellisilla ihmisillä on suurempi todennäköisyys saavuttaa menestystä kuin ihmisten, jotka tuntevat pääasiassa negatiivisia tunteita. Menestys voi liittyä moniin eri elämän osa-alueella, kuten suhteisiin, varallisuuteen ja työelämään. Onnellisuus ja positiivisten tunteiden kokeminen myös edistävät yksilön tuotteliaisuutta ja luovuutta.
Onnellisilla ihmisillä on positiivinen vaikutus toisiin ihmisiin ja he myös kannustavat muita ihmisiä löytämään onnellisuuden.
Onnelliset ihmiset mielletään avuliaiksi ja anteliaiksi, ja he lahjoittavat useammin hyväntekeväisyyteen sekä osallistuvat todennäköisemmin vapaaehtoistyöhön. He ovat hyväntuulisia ja hymyilevät paljon, mikä edistää terveyttä entisestään. Onnellisilla ihmisillä on myös positiivinen vaikutus toisiin ihmisiin ja he kannustavat muita ihmisiä löytämään onnellisuuden. Onnellisten ihmisten läheisyydessä nautitaankin olosta, minkä vuoksi heillä on enemmän ystäviä sekä laaja tukiverkosto.
Koska onnelliset ihmiset ovat optimistisempia, auttaa tämä käsittelemään negatiivisia tunteita, tuskaa ja surua. He ovat myös todennäköisemmin sinut itsensä kanssa, minkä vuoksi he ovat harvoin kateellisia toisille vaan pikemminkin osaavat iloita toisten puolesta.
Onnellisuus on subjektiivinen kokemus, sillä yksi asia voi tuoda hyvän olon tunteen toiselle, mutta sama asia ei välttämättä tyydytäkään samalla tavalla toista ihmistä. Onnellisuutta tavoitellessa ei kuitenkaan kannata liiaksi keskittyä ulkoisiin tekijöihin, sillä loppujen lopuksi olosuhteet vaikuttavat onnellisuuteemme vain murto-osan verran, kun taas toiminta-, tulkinta- ja ajattelutavoilla on huomattavasti suurempi vaikutus onnellisuuteen. Kestävän onnellisuuden saavuttamiseksi kannattaakin harjoittaa seuraavia asioita:
Positiivinen elämänasenne auttaa näkemään hyvää huonoissakin sattumissa. Pilvellä on aina hopeareunuksensa, joten pyri näkemään tilanteessa kuin tilanteessa jotain positiivista. Ennen pitkään elämässäsi alkaa tapahtumaan yhä enemmän positiivisia asioita, sillä positiivisuus vetää puoleensa myös lisää positiivisuutta.
Harjoita myötätuntoa kaikkia eläviä olentoja kohtaan, myös itseäsi. Vaikeuksien tullessa vastaan ei ole tarvetta kritisoida itseä ja muita sekä keskittyä siihen mikä meni vikaan. Virheiden sattuessa on parempi antaa myötätuntoa, ymmärrystä ja lohdutusta, sillä tämä on se, mitä ihminen todellisuudessa tarvitsee vaikeina hetkinä. Kukaan meistä ei ole täydellinen, joten ei ole syytä keskittyä virheisiin.
Luopuminen ei tarkoita sitä, että luovut kaikista tärkeimmistä asioista ja esineistä, vaan sitä, että luovut ajatuksesta, ettet voisi elää ilman niitä. Tämä antaa sinulle vapauden pelosta, joka estää elämästä elämääsi.
Hyväksy itsesi sellaisena kuin olet ja ylistä sitä. Kun käyttäydyt ja ajattelet juuri sillä tavalla kuin sinä aidoimmillasi olet, et koe kitkaa ja ristiriitaa oman mielesi kanssa. Näin pystyt keskittymään asioihin, joista todellisuudessa nautit, jolloin myös arki tuntuu juhlalta.
Mindfulnessin avulla voit päästää irti negatiivisista ajatuksista ja tuntemuksista sekä kehittää mielestäsi rauhan temppelin, joka ei horju ärsykkeiden vaikutuksesta. Kun mielesi pysyy rauhallisena elämän myllertäessä, pystyt keskittymään olennaiseen ja näet asiat selkeämmin silmiesi edessä.
Tunne yhteenkuuluvuudesta on tärkeä osa ihmisen hyvinvointia ja onnellisuutta. Etsi itsellesi ryhmä ihmisiä, jotka ovat samanhenkisiä kuin sinä, ja vietä heidän kanssa aikaa ajatuksia vaihdellen. Saat tästä lisää intoa, kannustusta ja energiaa jatkaa juuri sinua kiinnostavien asioiden parissa touhuamista.
Elämä on alati muuttuvaa. Millään ei ole alku- tai loppupistettä, vaan tilanteilla ja asioilla on tapana muuttavat muotoaan. Hyväksy tämä.
Kun näet kedolla kuolevan kukan, muista, että tämä kukka on ollut ennen kukaksi tulemista siemen, joka on tullut toisesta kukasta. Nyt tästä kukasta on irronnut uusi siemen, josta pian puhkeaa kaunis kedon kukka, jota tämä kuoleva kukka maaduttuaan ruokkii. Kukalla ei siis voida nähdä olevan syntyä tai kuolemaa, sillä se ei katoa mihinkään, kukka vain muuttaa muotoaan.
Tämä hetki on kaikki mitä tarvitset.
“If you are depressed you are living in the past.
Lao Tzu
If you are anxious you are living in the future.
If you are at peace you are living in the present.”
Lao Tzunin sanoin: ”Jos olet masentunut, elät menneessä. Jos olet ahdistunut, elät tulevaisuudessa. Jos olet rauhassa, elät tässä hetkessä.” Keskity siis tähän hetkeen. Muista, että et ole sama ihminen, joka olit eilen. Et ole myöskään se, kuka kuvittelet olevasi huomenna. Olet ainoastaan se, kuka olet nyt. Keskity tämänhetkiseen itseesi ja kehitä häntä, jotta huomisen sinä voisi olla edellistä viisaampi.
Panostamalla näihin asioihin voi tuntea onnellisuutta ilman minkäänlaista tarkkaa syytä tai lähdettä, josta onnellisuus kumpuaa. Mielesi vain lepää onnellisuuden tilassa. Onnellisuus ei laannu vaan tila pysyy yllä pidemmänkin aikaa, eikä sitä voi hälventää elämän vastoinkäymiset.
Photo: Autumn Goodman | Unsplash